Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

SAMUEL BECKETT
Ο Χαμ είναι ένας ηλικιωμένος τυφλός και ανάπηρος άνθρωπος, που καθορίζει τη διαμονή και τη διατροφή των υπολοίπων. Θα μπορούσε να είναι ο αφέντης ή και ο πατέρας του Κλοβ. Γονείς του είναι ο Ναγκ και η Νελ. Έχει μια σειρά από συνήθειες, τις οποίες του ικανοποιεί ο Κλοβ, όπως το να του περιγράφει τη θέα έξω από το παράθυρο. Αν ο ένας λείψει, ο άλλος θα πεθάνει. Ο Κλοβ, αντιθέτως, είναι νέος. Και βλέπει και περπατά. Διαρκώς απειλεί τον Χαμ ότι θα φύγει, αλλά δεν το κάνει. Ο Ναγκ και η Νελ ζουν μέσα σε σκουπιδοτενεκέδες...


Μετάφραση : Κώστας Σκαλιόρας
Σκηνοθεσία : Αλέξης Μινωτής

Ηθοποιοί : Αλέξης Μινωτής, Νικήτας Τσακίρογλου, Ιάκωβος Ψαρράς, Μαργαρίτα Λαμπρινού
χρονολογία: 1978

Το έργο γράφτηκε το 1957 στα γαλλικά με τον τίτλο «Fin de partie». Μεταφράστηκε την ίδια χρονιά από τον ίδιο τον συγγραφέα στα αγγλικά με τον τίτλο «Endgame». Έκανε πρεμιέρα την ίδια χρονιά στο Λονδίνο, αλλά στη γαλλική γλώσσα. Το 1964 ανέβηκε στα γαλλικά στο Παρίσι και στα αγγλικά στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα, όπως θα το ακούσουμε με τους ίδιους ακριβώς συντελεστές παίχτηκε το 1977 μαζί με το μονόπρακτο "Πράξη χωρίς λόγια" το 1980 με τους ίδιους συντελεστές. 

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της απαισιοδοξίας, της αναμονής και της δίψας της στέρησης ή της απουσίας. Οι ήρωες του Μπέκετ φθείρονται από έργο σε έργο, χάνουν την ύλη τους και απομένουν μοναχικές συνειδήσεις ώσπου να φτάσουν στην ηρεμία της ακινησίας και της σιωπής. Ο μεγάλος Αλέξης Μινωτής, που έχει σκηνοθετήσει το έργο, λέει για τον Μπέκετ: «Δεν είναι τραγωδίες τα έργα του Μπέκετ. Αλλά δεν είναι κωμωδίες, ούτε απλά δράματα. Είναι συνόψεις ίσως ενός ταραγμένου βάθους που ορίζεται θεωρητικά ως αγνωστικισμός. Είναι η ανάποδη όψη του τραγικού. Είναι ο Κλόουν με τα δάκρυα ζωγραφισμένα στο χοντρό μακιγιάζ των ματιών και το μισοφέγγαρο του γέλιου στο στόμα. Είναι κοντολογίς η δύσκολη, η ακατόρθωτη ζωή αυτών που στερήθηκαν από σκοπό στη ζωή, που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς σκοπό κι ελπίζουν μόνο στο τέλος».

SAMUEL BECKETT