Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

ΓΔΑΡΜΕΝΟΣ


Υπάρχει πάντα κάποιος πιο δυνατός από σένα

Photo: "ΓΔΑΡΜΕΝΟΣ" του Ματς Σιέλμπυ κάθε Παρασκευή στις 9μμ στο Θέατρο Θεμέλιο, Λένορμαν 82

Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Μετάφραση: Εύα Στυλάντερ
Το ρόλο του Εντ ερμηνεύει Ο Νικόλας Αναστασόπουλος

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΚΟΧΥΛΙ παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Γδαρμένος», μια παράσταση για μαθητές Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (14-18 ετών), που μιλά για τη δημιουργία της βίας στην ψυχή ενός παιδιού και φανερώνει βήμα-βήμα τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η επίδραση στο άτομο και την κοινωνία. Κεντρικός στόχος του έργου να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει, να μεταδώσει αξίες ανθρωπισμού. Το έργο απεικονίζει με άμεσο τρόπο πώς η βία έχει τη δύναμη να διαβρώσει την ψυχή μιας κοινωνίας όταν σημαντικές ανθρώπινες αξίες όπως η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση, η συμπόνια γίνονται σπάνιο αγαθό.

            Ο «Γδαρμένος» είναι ένα έργο γραμμένο για να παρουσιάζεται  στην αίθουσα μιας τάξης ή στο χώρο εκδηλώσεων ενός σχολείου υιοθετώντας τη μορφή του θεάτρου «βαλίτσα». Με τη δύναμη της θεατρικής πράξης και την άμεση προσέγγιση με το θεατή το κείμενο γίνεται σκληρό σαν την επίθεση μιας συμμορίας. Έχει τη δύναμη να μεταφέρει τον μαθητή-θεατή στο διαταραγμένο συναισθηματικό κόσμο ενός ψυχρού και αδιάφορου παιδιού, να τον εκθέτει στην ασχήμια και τον παραλογισμό της βίας και να τον οδηγεί προστατευτικά σε μονοπάτια με πανανθρώπινες αξίες.

            Το έργο γίνεται αφορμή για συζήτηση μαζί με τον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό, μέσα στην τάξη, αμέσως μετά την παράσταση. Έτσι  έχουν την ευκαιρία οι μαθητές να εκφράσουν τις απόψεις και τα συναισθήματά τους γύρω από το θέμα της βίας. Αυτή η επίκαιρη παράσταση μας φανερώνει τις επικίνδυνες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η βία, όχι μόνο στα παιδιά -αλλά στον καθένα μας- και να μας κάνει να σκεφτούμε πριν να είναι πολύ αργά!       

Περίληψη
Ένας νεαρός, ο Εντ, μέλος μιας βίαιης συμμορίας, βρίσκεται στο έδαφος χτυπημένος από τους πρώην συντρόφους του. Καθώς παλεύει στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου ξετυλίγεται, σαν μια ταινία, το κουβάρι της ζωής του πίσω στο χρόνο. Ταξιδεύει στην εποχή που ήταν δώδεκα ετών, όταν η βία μπήκε στην καθημερινότητά τουΜιλά για την αδρεναλίνη που ρέει μέσα σε μια γροθιά και τα δάκρυα που κυλούν πάνω σ’ ένα μελανιασμένο μάγουλο. Μιλά για θύματα και δράστες, για τη μεθυστική δύναμη και την ταπείνωση. Αγγίζει βαθιά μέσα του την αγάπη και την απώλεια.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο «Γδαρμένος», (Blästrad) είναι ένα έργο για εφήβους του Σουηδού θεατρικού συγγραφέα Ματς Σιέλμπυ (Mats Kjelbye). Το έργο έχει περιοδεύσει από το 2008 στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σουηδίας, ενώ επίσης την ίδια χρονιά παίχτηκε στο Dramaten, Εθνικό Θέατρο της Σουηδίας,  σε σκηνοθεσία του Magnus Ehrner και ερμηνεία του Cristoffer Svensson. Το 2009, το έργο, με τη μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος ταξίδεψε και παρουσιάστηκε στη Ρουάντα, μια χώρα της Αφρικής που έχει δοκιμαστεί σκληρά από τις εκρήξεις ανεξέλεγκτης βίας και τις συνεχείς εμφύλιες συγκρούσεις.

Photo: "Πάντα υπάρχει κάποιος πιο δυνατός..."

ΓΔΑΡΜΕΝΟΣ του Ματς Σιέλμπυ στο Θέατρο Θεμέλιο
κάθε Παρασκευή στις 9μμ

Στο ρόλο του Έντ ο Νικόλας Αναστασόπουλος
Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Μετάφραση (από τα σουηδικά): Εύα Στυλάντερ

Η ταυτότητα του έργου   στο Θέατρο «Θεμέλιο Λένορμαν 82
κάθε Παρασκευή στις 21.00  
Διάρκεια:70’

Κείμενο: Mats Kjelbye
Μετάφραση: Εύα Στυλάντερ
Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος

Το ρόλο του Εντ ερμηνεύει ο Νικόλας Αναστασόπουλος

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Σουηδικού Ινστιτούτου