Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

ΛΙΓΕΣ ΣΤΑΓΟΝΕς... ΑΚΟΜΑ

blind by SilenaΈτσι ξεκινούσε η κάθε σου μέρα εδώ κι ένα μήνα σχεδόν. Μουρμουρίζοντας και σκαλίζοντας τα συρτάρια. Πότε με θυμό, πότε με αγωνία, πότε με απελπισία. Έψαχνες να βρεις κάτι παλιά "κιτρινισμένα παλιόχαρτα", έτσι τα ονόμαζες. Κάτι παλιόχαρτα που πάνω τους κουβαλούσαν πολλές άγρυπνες νύχτες, πολλά τσιγάρα, πολύ πόνο, πολλή έρωτα, πολλή ομορφιά,  πολλές ζωές μαζί.

Έγραφες σε ό,τι έβρισκες μπροστά σου. Μια μέρα θυμάμαι, σου ήρθαν οι ιδέες μαζεμένες, εκεί που δεν το περίμενες. Θα ήταν έξι το πρωί. Πετάχτηκες σαν ελατήριο κι άρχισες να γράφεις με το μολύβι πάνω στον τοίχο. Γέμισες ενάμισι τοίχο λέξεις, λέξεις χωρίς συνέχεια χωρίς νόημα. Έτσι νόμιζα. Έγραφες γρήγορα, βιαζόσουν μην σου φύγουν οι λέξεις, μην πετάξουν και χαθούν για πάντα. Κι όταν ακούμπησες το μολύβι, έβγαλες έναν αναστεναγμό ανακούφισης και αφέθηκες σ’ ένα βαθύ γαλήνιο ύπνο.

Πετάγομαι απ’ το κρεβάτι τρομαγμένη. Μια διαπεραστική κραυγή. Η δική σου.
Εμφανίζεσαι μπροστά μου με μια μικρή βαλίτσα στην αγκαλιά, σφιχτά πάνω στο στήθος σου.
-Τα βρήκα, φωνάζεις δυνατά, όλα! και ανοίγεις τη βαλίτσα με ορμή και την αδειάζεις πάνω στο κρεββάτι και γεμίζει ο τόπος όλος μικρά "κιτρινισμένα παλιόχαρτα" από τσιγάρα, από χαρτοπετσέτες, από οτιδήποτε... χαρτιά γεμάτα λέξεις ή μάλλον γεμάτα ζωές.
Κι εγώ, δεν ξέρω τι μ' έπιασε, κι άρχισα να κλαίω, στην αρχή σιωπηλά, μετά από λίγο με λυγμούς, δυνατά και σαν να βγήκε από μέσα ο πόνος πολλών χρόνων κι ο θυμός πολλών προσώπων μαζί, ένιωσα ελαφρύτερη.
Ανακατεύτηκα μαζί με τις λέξεις σου, αισθάνθηκα στο δέρμα μου το γυμνό την ομορφιά τους, την πίκρα τους, το δάκρυ τους. Τις αισθάνθηκα να ζωντανεύουν και να με ταξιδεύουν στα απίθανα ταξίδια του νου και συγκινήθηκα κι άρχισα πάλι να κλαίω.
Μόνο που αυτή τη φορά έκλαιγα από χαρά. Ανάμεσα στο θολό από τα δάκρυα βλέμμα, διάβασα φωναχτά τις λέξεις που ήταν γραμμένες στο χαρτάκι που κρατούσα στα χέρια μου:
"γονατίζεις ανάμεσα στα ερείπια,
μόνος, 
ανασαίνεις σκοτάδι,  
μόνος,
σκάβεις βαθιά, αφουγκράζεσαι,
μόνος,
ΟΥΡΛΙΑΖΕΙΣ
για όλους μαζί"

Silena 4/4/2012