Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

HENRY D. THOREAU

WALDEN

Τα έργα των μεγάλων ποιητών δεν τα έχει ακόμα οικειοποιηθεί η ανθρωπότητα, απλούστατα διότι μόνο οι μεγάλοι ποιητές είναι σε θέση να το κάνουν. ΄Εχουν διαβαστεί μόνο όπως διαβάζει η πλειονότητα των ανθρώπων τα αστέρια, στην καλύτερη περίπτωση με τον τρόπο της αστρολογίας και όχι της αστρονομίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μάθει να διαβάζουν μόνο και μόνο για να λένε οτι χαλαρώνουν, όπως έχουν μάθει να μετρούν μόνο και μόνο για να μπορούν να κρατούν τους λογαριασμούς τους ώστε να μην τους κοροιδεύουν στο εμπόριο. ΄Ομως για την ανάγνωση ως ευγενή διανοητική άσκηση γνωρίζουν ελάχιστα ή τίποτε. Κι όμως, αυτή μόνο είναι ανάγνωση με την υψηλή έννοια: όχι εκείνη που μας νανουρίζει όπως κάθε πολυτέλεια, βυθίζοντας σε ύπνο μακάριο τις πιο ευγενείς μας ικανότητες, αλλά εκείνη που για να την πετύχουμε πρέπει να σταθούμε στα ακροδάχτυλά μας και να της αφιερώσουμε τις πιο δραστήριες και φωτισμένες ώρες μας.
Πιστεέω οτι, αφού πια μάθουμε το αλφάβητο, θα πρέπει να διαβάζουμε ό,τι καλύτερο διαθέτει η λογοτεχνία και όχι να επαναλαμβάνουμε αιωνίως το άλφα, το βήτα και τις μονοσύλλαβες λέξεις. Πρέπει να προχωράμε τάξεις και όχι να μένουμε όλη μας την ζωή στάσιμοι στην πρώτη. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευχαριστημένοι αν ειναι σε θέση να διαβάσουν ή να ακούσουν κάποιον να τους διαβάζει ένα καλό βιβλίο, τη Βίβλο, η σοφία του οποίου τους εχει καταδικάσει. Την υπόλοιπη ζωή τους φυτοζωούν και χαραμίζουν τις πνευματικές τους ικανότητες σε αυτό που αποκαλείται "εύκολο διάβασμα".

(...)

Διαβάζουν για χιλιοστή φορά την ιστορία του Ζουβούλων και της Σεφρονίας, οτι αγαπιόνταν όσο κανείς δεν ειχε αγαπήσει ποτέ πριν και πόσα εμπόδια έπρεπε να συναντήσει στο δρόμο της η αληθινή τους αγάπη- πώς έτρεξε, πώς σκόνταψε και πώς ξανασηκώθηκε, και πάλι από την αρχή.

(...) Και όλα αυτά τα διαβάζουν με μάτια και στόματα ορθάνοιχτα, με μια ακόρεστη, πρωτόγονη περιέργεια και με ακούραστα στομάχια, που χωνεύουν τα πάντα στην στιγμή χωρίς ποτέ να παθαίνουν δυσπεψία, όπως ενα τετράχρονο πιτσιρίκι διαβάζει την Σταχτοπούτα του με το επίχρυσο εξώφυλλο που του την αγόρασαν για δυο σεντς.

Henry D. Thoreau--Walden, Εκδοσεις Κεδρος, 4η Εκδοση


Το διάβασα ..... ΕΔΩ