Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

ARTΓαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Παρασκευή 18.03.2011, 21.00

Ο Riccardo Del Fra, μπασίστας και συνθέτης, γεννήθηκε στη Ρώμη το 1956 και έζησε στο Παρίσι για πολλά χρόνια. Είναι διευθυντής του τμήματος τζαζ στο Εθνικό Ωδείο Μουσικής και Χορού στο Παρίσι (département jazz et musiques improvisées du Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris) όπου διδάσκει από το 1998.

Έχει παίξει σε όλο τον κόσμο μαζί με πολλούς σολίστες (Art Farmer, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Sonny Stitt, James Moody, Lee Konitz, Tommy Flanagan, Kai Winding, Clifford Jordan, Horace Parlan, Joe Diorio, Kenny Wheeler, Paul Motian, Dave Liebman, Vernell Fournier, κτλ). Ήταν επίσης ο μπασίστας διαφορων γκρουπ (Barney Wilen, Bob Brookmeyer, Johnny Griffin, Toots Thielemans).

Στα τέλη του 1979, έπαιξε και ηχογράφησε στη Ρώμη με τον τρομπετίστα Chet Baker. Καθοριστική συνάντηση, δεδομένου ότι θα τον συνοδεύει για εννέα χρόνια. Από τη συνεργασία αυτή, εξέδωσαν δώδεκα δίσκους, βίντεο και την ταινία "Romance Chet" του Bertrand Fèvre. Το 1989, ο Riccardo Del Fra αφιερώνει στον Chet το άλμπουμ του "A Sip Of Your Touch", μια σειρά από ντουέτα με τους Art Farmer, Dave Liebman, Enrico Pieranunzi, Rachel και Michael Gould Graillier (Grand Prix Fnac 1989). Τον τελευταίο καιρό εμφανιζεται σαν leader σε διαφορα γκρουπ μαζι με τους Dave Liebman, Marc Copland, Billy Hart, John Ruocco, Glenn Ferris, Bruno Ruder, μεταξύ άλλων.

Το τελευταίο άλμπουμ του "Roses and Roots" έχει λάβει πολλά βραβεία στη Γαλλία και την Ευρώπη.

Το 2009, το Ensemble Intercontemporain του ανέθεσε δύο έργα. Τα έργα αυτά "Sky Changes" και "Tree Thrills", με τον Dave Liebman στο σαξόφωνο, παρουσιαστήκαν ξανά τον Οκτώβριο του 2010 στο Manhattan School of Music στη Νέα Υόρκη.

Ο Riccardo Del Fra έλαβε το 2003 τον τίτλο "Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων" (Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres) από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού. Τον Νοέμβριο του 2006 έλαβε το Django d'Or "Μusicien confirme", την υψηλότερη διάκριση στον κόσμο της τζαζ. Το 2008 η Ακαδημία της Τζαζ (Académie du Jazz) του απένειμε το βραβείο του Καλύτερου Ευρωπαίου Μουσικού (Prix du Meilleur musicien européen).

http://www.myspace.com/riccardodelfra, http://www.riccardodelfra.net/,
http://www.allaboutjazz.com/php/musician.php?id=13503

Συντελεστές της παράστασης
Riccardo Del Fra: κοντραμπάσο
Δήμος Δημητριάδης: σαξόφωνο
Γιώργος Κοντραφούρης: πιάνο
Γιάννης Παυλίδης: κιθάρα
Adam Nussbaum: κρουστά

Source: http://www.elculture.gr/