Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Koyaanisqatsi or Life out of balance


Το Koyaanisqatsi ("ζωή χωρίς ισορροπία" στη διάλεκτο των ινδιάνων Hopi) είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας "Koyaanisqatsi" - "Powaqqatsi" - "Naqoyqatsi", την οποία ο Reggio εμπνεύστηκε από την κουλτούρα των Ινδιάνων Hopi.

Με παραγωγό τον Francis Ford Coppola, διευθυντή φωτογραφίας τον Ron Fricke, και μουσική του Philip Glass  πρόκειται για ένα πειραματικό ντοκιμαντέρ που "εφηύρε" ο Godfrey Reggio  χωρίς υπόθεση ή αφήγηση. Για οπτικό του μέρος έχει έναν καταιγισμό τοπίων της υπαίθρου είτε εικόνων από τη ζωή σε αστικά κέντρα, σε εναλλαγή με στιγμιότυπα από την καθημερινότητα ανώνυμων ανθρώπων.

Μια επίκαιρη ταινία, παρότι αρκετά παλιά (1982), ταινία που κάποιες στιγμές προσπαθεί να αποκαλύψει ή μάλλον να βρει (αν υπάρχει!) την ομορφιά του "θηρίου" κι άλλες στιγμές δημιουργεί συναισθήματα τρομακτικά και αγχωτικά όμοια μ' αυτά που ζούμε καθημερινά..

Οι άνθρωποι δίνουμε στον κόσμο μας το χαρακτηρισμό "όμορφος" επειδή δεν μπορέσαμε να δούμε ή έστω να φανταστούμε κάτι άλλο.

Ο τρόπος ζωής μας χαρακτηρίζεται συνήθως από εμάς τους ίδιους ως ..."ικανοποιητικός" ή "καλός" ή κάτι... σε υπερθετικό βαθμό!

Όμως αν μπορούσαμε να γίνουμε θεατές αυτού του παγκοσμιοποιημένου κόσμου της υψηλής τεχνολογίας, ίσως και να τρομάζαμε με την παντελή έλλειψη "πρωτοτύπων"!

Η φύση έχει εκλείψει και αντικαταστάθηκε από μια τεχνητή ή καλύτερα πλαστική φύση, κατασκευασμένη από τον ίδιο τον άνθρωπο ο οποίος έχοντας πλέον θεό του την απληστία, ξέχασε την πηγή της ύπαρξής του και το μυστήριό της.

Ο θεατής καλείται να θέσει ο ίδιος τα ερωτήματα στον εαυτό του, να αισθανθεί έντονα συναισθήματα, να αφυπνιστεί!

Άλλωστε αυτός δεν είναι και ο ρόλος της τέχνης??