Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Υπάρχει αληθινή ελευθερία ? Υπάρχει διαφοροποίηση ?
Υπάρχει αυτή η χιμαιρική ανεξαρτησία που όλοι ονειρευόμαστε ?

Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από τον «Καιρό των Δολοφόνων» του Χένρυ Μίλλερ, ίσως το βρείτε διαφωτιστικό!

"Περνούν τη ζωή τους σπάζοντας αλυσίδες, αλλά η κρυφή δουλεία τους τρώει την καρδιά και δεν τους αφήνει στιγμή ήσυχους. Πρέπει πρώτα να λύσουν το πρόβλημα της μάνας, αν θέλουν να ελευθερωθούν απ’ το βάσανο των αλυσίδων. «Έξω! Για πάντα έξω! Καθισμένος στο κατώφλι της μήτρας!». Πιστεύω μάλιστα πως είναι τα ίδια μου τα λόγια, γραμμένα στη «Μαύρη Άνοιξη» σε μια ευτυχισμένη περίοδο όπου είχα σχεδόν καταλάβει το μυστικό. Τίποτα το περίεργο ν’ απομακρύνεται κανείς απ΄τη μάνα, δεν την αντιμετωπίζουμε παρά σαν εμπόδιο.

Ονειρευόμαστε την άνεση και την ασφάλεια της κοιλιάς της, αυτό το σκοτάδι κι αυτή τη γαλήνη που είναι για τον κυοφορούμενο το ισοδύναμο ενός φωτισμού, ενώ γι’ αυτόν που βγήκε στ’ αλήθεια απ΄αυτήν, μια υποδούλωση. Η κοινωνία είναι καμωμένη από πόρτες κλειστές, από ταμπού, από νόμους, από καταναγκασμούς κι από αναιρέσεις. Δε μπορούμε να’ χουμε στον έλεγχό μας όλα αυτά τα στοιχεία που φτιάχνουν την κοινωνία και που μ’ αυτά πάλι πρέπει να λογαριαστούμε αν θέλουμε να την κατασκευάσουμε εξαρχής. Είναι ένας χορός χωρίς τέλος στο χείλος του κρατήρα. Μπορεί κάποιος να θεωρείται μεγάλος επαναστάτης, αλλά να μην έχει αγαπηθεί ποτέ. Λοιπόν, ανάμεσα σ’ όλους τους ανθρώπους, ο επαναστάτης είναι κείνος που διψά περισσότερο γι’ αγάπη, ίσως μάλιστα περισσότερο να δώσει παρά να δεχτεί, περισσότερο ακόμη να την ενσαρκώσει παρά να την δώσει."

………………………………….
Και τί θα πει "ιδιοφυϊα"?
Πώς αναγνωρίζεται ο ιδιοφυής άνθρωπος?

Κατά Χένρυ Μίλλερ ξανά…..

Αυτό είναι το δεύτερο σημάδι που επιτρέπει ν’ αναγνωρίσεις τον ιδιοφυή! Η πείνα. Το πρώτο σημάδι: κανένας δεν τον χρειάζεται. Το δεύτερο: πεθαίνει της πείνας. Το τρίτο: δεν έχει πού την κεφαλή κλίναι. Τον θεωρούν φλεγματικό, ράθυμο, άστατο, δόλιο, ψεύτη, κλέφτη, νομάδα. Όπου και να πατήσει δημιουργεί προβλήματα. Ένας τύπος πραγματικά απίθανος. Ποιος μπορεί να τον κάνει παρέα? Κανένας, ούτε καν ο εαυτός του.