Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2010

VAN GOGH brush with genius

ο Van Gogh στο Πλανητάριο..

To Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, παρουσιάζει μία φαντασμαγορική, όσο και τρυφερή ταινία θόλου, μια ταινία αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών, τον Vincent Van Gogh.
Έχει ήδη παρουσιαστεί στο blog, αφιέρωμα για τον ζωγράφο, με τα σημαντικότερα βιογραφικά στοιχεία και έργα του, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.
Στην ταινία: «VAN GOGH: Ο πυρετός του χρώματος», ο τεράστιος θόλος του Πλανηταρίου γεμίζει με το εκθαμβωτικό κίτρινο των χωραφιών, με τα καλαμπόκια, αλλά και με το βαθύ μπλε του έναστρου νυκτερινού ουρανού, που με τόση μοναδικότητα αποτύπωσε στον καμβά, ο «μαέστρος» του χρώματος.
Με τέτοιου είδους ταινίες γίνεται προσπάθεια ώστε να συνδυάζεται η τέχνη με την επιστήμη. Μάλιστα η συγκεκριμένη ταινία έχει αποσπάσει 3 σημαντικά βραβεία στις Η.Π.Α.: βραβείο καλύτερης ταινίας θόλου, βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης και βραβείο καλύτερης ταινίας που προωθεί την «δια βίου εκπαίδευση».
Η ταινία δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη σύντομη ζωή και καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου δημιουργού, από την ηλικία των 27 ετών έως και τον τραγικό του θάνατο στα 37 του χρόνια. Όσοι παρακολουθήσουν την ταινία θα δουν τους πίνακες του Van Gogh στα 950 τετραγωνικά μέτρα του θόλου του Πλανητάριου διακρίνοντας έτσι μοναδικές λεπτομέρειες των έργων.

Ο Van Gogh ζωγράφισε περίπου 900 πίνακες, από τους οποίους πούλησε μόνο ένα. Η τραγική ζωή του, που τον οδήγησε στην αυτοκτονία στα 37 του χρόνια, συνέβαλε στη δημιουργία του μύθου του. Ζωγράφιζε με την ψυχή του, εξέφρασε με εκρηκτική ένταση τη δίψα για αγάπη, για φως, για χρώμα, για τον άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση της ταινίας αυτής συνεργάστηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, όπως το μουσείο D´Orsay στη Γαλλία αλλά και τα Μουσεία Van Gogh και Kroller Muller στην Ολλανδία, ενώ συμμετείχαν ακόμη τα Μουσεία: Maison Van Gogh, το Fundacion Colleccion Τhyssen –Bornemisza, και το Μusee Rodin. Στην Ελλάδα, την ταινία «έντυσαν» με την φωνή τους οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Τζούμας και Θέμις Μπαζάκα.

Πρόκειται για ένα μοναδικό εικονικό ταξίδι στον χρόνο και στην τέχνη ενός ανθρώπου που έφερε την επανάσταση στο χρώμα, δημιουργώντας μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στην Ιστορία της Τέχνης.

Trailer

Van Gogh: Brush with Genius..Ίδρυμα Ευγενίδου, Πρόγραμμα Προβολών 

Ανάρτηση που διάβασα στο http://roadartist.blogspot.com/2010/02/van-gogh.html και νομίζω ενδιαφέρει αρκετούς από εμάς.
Καληνύχτα!!!