Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ, ERNESTO SABATO

Η ματαιοδοξία συναντιέται στα μέρη τα πιο απίθανα: στο πλευρό της καλοσύνης, της αυταπάρνησης, της γενναιοφροσύνης. Όταν ήμουν μικρός και μ'έπιανε απελπισία με την ιδέα πως η μητέρα μου κάποια μέρα θα πέθαινε - με τα χρόνια μαθαίνεις πως ο θάνατος είναι όχι μόνο υποφερτός, αλλά ίσως και ανακούφιση - δε φανταζόμουνα πως μπορούσε να έχει ελαττώματα. Τώρα που δεν υπάρχει, οφείλω να πω ότι στάθηκε τόσο καλή όσο μπορεί να καταφέρει να γίνει ένα ανθρώπινο πλάσμα. Αλλά θυμάμαι στα τελευταία της, όταν ήμουν άντρας πια, πόσο, με πονούσε, στην αρχή, σαν ανακάλυπτα, κάτω απ' τις καλύτερες ενέργειές της, κάποια αμυδρά στοιχεία ματαιοδοξίας ή περηφάνιας.
-----------------------------------------------------------
Αλλά καθώς δεν ενδιαφέρομαι να περάσω για εκκεντρικός, θα πω την αλήθεια, που οπωσδήποτε είναι αρκετά απλή: θα μπορούσαν σκέφτηκα να διαβαστούν από πολλούς , αφού τώρα πια είμαι διάσημος. Και παρ' ότι δεν κάνω πολλά όνειρα γύρω από την ανθρωπότητα γενικά και τους αναγνώστες αυτών των σελίδων ειδικότερα μ'εμψυχώνει η αμυδρή ελπίδα πως κάποιος άνθρωπος θα καταφέρει να με καταλάβει. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Ερνέστο Σάμπατο, Το Τούνελ, Εκδόσεις Αστάρτη

Ο Σάμπατο είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Έχω διαβάσει τα περισσότερα βιβλία του. O μύθος, η μαγεία, ο ρομαντισμός, ο σουρεαλισμός είναι κάποια από τα στοιχεία που κυριαρχούν στις σκέψεις και τους συλλογισμούς του.
Η ρήση του Χέντερλιν, είναι χαρακτηριστική για την περίπτωση του Σάμπατο:
 "Οποιοσδήποτε άνθρωπος είναι ένας θεός όταν ονειρεύεται, και τίποτα περισσότερο από ένας ζητιάνος όταν σκέφτεται".

Κατά τον Σάμπατο τα θέματα που απασχολούν τη μεγάλη λογοτεχνία είναι:
"Η μοναξιά, το παράλογο και ο θάνατος, η ελπίδα και η απελπισία" ή όπως υποστηρίζει: "Ένα βαθύ μυθιστόρημα δεν είναι δυνατόν να μην είναι μεταφυσικό, επειδή κάτω από τα συνηθισμένα και γνωστά οικογενειακά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα για τα οποία συγκρούονται οι άνθρωποι, βρίσκονται πάντα τα έσχατα προβλήματα της ύπαρξης: το άγχος, ο πόθος για δύναμη, το σάστισμα και ο τρόμος μπροστά στο θάνατο, η επιθυμία του απόλυτου και της αιωνιότητας, η εξέγερση μπροστά στο παράλογο της ύπαρξης"

Ασχολείται με τα μεγαλύτερα υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου.
Τον έρωτα, τη μοναξιά, το φόβο του θανάτου και το νόημα της ζωής.
Είναι καταπληκτικός!

Bιβλία του:

(2004) Ετεροδοξία, Νησίδες
(2001) Αντίσταση, Γκοβόστης
(2001) Μία πολύπλοκη ύπαρξη, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
(2000) Άνθρωποι και γρανάζια, Καστανιώτη
(2000) Πριν το τέλος, Γκοβόστης
(1986) Αβαδδών ο εξολοθρευτής, Εξάντας
(1986) Περί ηρώων και τάφων, Εξάντας
(1986) Το τούνελ, Αστάρτη